Skip to content

Missa inte våra dramatiserade vandringar! Se vår kalender för aktuella datumDet går också bra att boka biljett direkt på vår sida hos Nortic. Här nedan kan du läsa mer om vad de olika dramatiseringarna innehåller.

Vi hälsar gamla och nya besökare varmt välkomna till våra guidningar!

Kalender med alla guidningar

I kalendern finns alla öppna guidningar. Här fylls nya datum på allteftersom de bestäms. Det är många guidningar varje år, på olika årstider.

Gå till kalendern

Köpa biljett

Till de flesta av våra öppna guidningar förköper man biljett till via Nortic. Då tar det mindre tid vid starten och vi slipper hantera mycket kontanter.

Köp biljett här

Gruppbokning

För grupper äger dessa dramaguidningar rum på valfri dag. Vi ordnar även skräddarsydda dramavandringar utifrån kundens egna önskemål. Kontakta oss för mer information.

Kontakta oss

Klicka på en dramavandring nedan för att se mer text och bilder.

Linköpings blodbad

Linköpings Blodbad år 1600 var en direkt följd av Slaget vid Stångebro två år tidigare, 1598. Flertalet högt uppsatta potentater, anklagade för högförräderi, satt fängslade på Linköpings Slott i ett och ett halvt år i väntan på rättegång och dom. Fem halshöggs.

Linköpings Blodbad anses av många som rättsröta, ett riktigt justitiemord. Den minst sagt självsvåldige hertig Karl, sedermera kung Karl IX, Gustav Vasas yngste son och farbror till den avsatte kung Sigismund, visade ingen medkänsla med de anklagade. Enligt källorna var det heller ingen rättegång värdig namnet som föregick domen som avkunnades 17 mars 1600.

Klicka på bilderna för att se dem i full storlek.

Spökvandringar

En bloddrypande och gastkramande vandring bland nya och gamla spöken, gastar och huvudlösa figurer, alla från Linköpings förflutna.

Oktoberspökandet gick av stapeln i de trånga gränderna i Gamla Linköping, en fantastisk inramning för spökerier. Halloweenspökandet har skett i Trädgårdsföreningens dunkel! Följ med om ni törs, vi ska ta väl hand om er!

Klicka på bilderna för att se dem i full storlek.

Hunnebergsgatan, idyll och misär

Möten utmed Hunnebergsgatan

Hunnebergsgatan är en av de äldsta infarterna till Linköping, kanske till och med en del av den gamla Eriksgatans sträckning. Möt färgstarka människor som levde och verkade utmed gatan under 1800-talet och 1900-talets början.

Fasadernas idyll och bakgårdarnas misär, så sant som det är sagt! Utmed Hunnebergsgatan bodde såväl rik som fattig, här var integreringen verkligen total. Onkel Adam, dvs. Carl Anton Wetterbergh, läkare och författare, bodde granne med Karamell-Mimmi och farbror Alrik med träbenet.

Klicka på bilderna för att se dem i full storlek.

En g(k)rävande historia

Göta kanal är ett av de största byggnadsprojekt som någonsin genomförts i Sverige. Kanalen sträcker sig från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Slätbaken och är 190 km lång och har 58 slussar. Av sträckan är 87 km grävd kanal. Möt greven och grävarna vid slussarna i Berg!

Klicka på bilderna för att se dem i full storlek.

Slaget vid Stångebro

Slaget vid Stångebro – vad hände egentligen och varför? Vi går utmed Stångån i spåren efter de tusentals soldater som kämpade här 1598 och får höra om människor och levnadsöden.

Stångån var både ett hinder att ta sig över men också en tillgång med sina forsar och fall. Under 1870-talet blev ån en transportled tillsammans med grävda delar, vilka vi känner som Kinda Kanal och gav förutsättningar för industriutvecklingen i Linköping. Hamnen var en period en av landets största insjöhamnar med stapelrättigheter.

Klicka på bilderna för att se dem i full storlek.

Medeltida mångfald

Ny i programmet 2018!

Historiska sällsamheter

Ny i programmet 2018!

Dramaguidningarna nedan är beställningsturer för grupper

För grupper går även dessa guidningar att beställa, utöver de som listas på sektionen högre upp på sidan.

Skål, sa slussvaktare Lange!

Linköping har anor som stapelstad, dvs. staden handlade med utlandet och Linköpings hamn var stor, en av de största insjöhamnarna i Sverige, med ett pampigt tullhus i tegel. Fram till och med andra världskriget och en bit in på 50-talet var det full fart i hamnen och i industrierna runt omkring. Det var framför allt inom metall, trä, textil och livsmedel som industrierna runt ån och vid Tanneforsfallen utvecklades.

I Nykvarn låg förr ett värdshus och den starke och duglige slussvaktaren Lange bodde i slussvaktarstugan intill Nykvarns sluss.

Biskop Brask - härtill är jag nödd och tvungen

Hans Brask blev den siste katolska biskopen att styra och ställa på biskopsborgen i Linköping. Han tillträdde sitt ämbete 1513 och stannade till 1527, då reformationen tog sin början. Biskop Brask och Gustav Vasa delade inte inställning till reformationen och Hans Brask flydde via Gotland till Polen, där han stannade till sin död 1538.

Han var en högutbildad biskop, barnfödd i Linköping där hans far var borgmästare och han har bland annat gjort sig känd för sina noggranna och nedtecknade räkenskaper över biskopens hushåll och tjänstefolk. Den omtalade Brasklappen bär ju också hans namn.

Birger Jarl och hans ätt

Birger jarl var barnfödd utanför Skänninge, i Bjälbo och han har en stark koppling till västra Östergötland och till Västergötland och framför allt – Varnhem. Han blev rikets siste jarl med en ofantligt stor makt, han var far till två medeltida kungar, Valdemar och Magnus Ladulås.

Den senare var den kung som gav Linköping stadsprivilegier. Han hade också två söner som var biskopar i Linköping, båda välkända och omtalade. Hans övriga släkt var minst lika spännande och det visar vi i vår dramatisering!

Tre dagar under reformationens barndom

Det är en ny kung i landet, Gustav Vasa. Han har bara varit kung några månader/några år/fyra år och han har talat om för biskop Brask att han tänker gästa biskopsborgen under den kommande julen/snart/åter igen och planeringarna inför besöket tar sin början…

Och det här med reformationen, vad är nu det för nymodigheter? Respekten och rädslan för kyrkan och kyrkans män ligger djupt rotad hos människorna och det finns en trygghet i att gud rår och tar hand o det man själv inte riktigt förstår… Kort sagt, kyrkan är central i människornas liv.

Rykten florerar om den nye kungen och hans syn på kyrkans roll i Sverige! Under vandringen från Domkyrkan, via Klosterkyrkan till S:t Larskyrkan möter ledaren och gruppen flera personer ur 1520 talets Linköping. Under vandringen framkommer också skvaller, som florerar i stan och bland de anställda på borgen.

  • Vasa, ve och fasa! (1523)
  • Sänkt kyrkoskatt (1525)
  • Visitera mera (1527)

Berga statypark, stenarna berättar

Carl Anton August Ridderstad, född 13 november 1848 i Linköping, död 10 december 1933 var bosatt på egendomen Berga söder om Linköping (numera stadsdelen Berga). Han skapade Berga Statypark, en i dag en bortglömd skönhet, i början på 1900-talet och parken ligger på det som då var hans ägor. Några av skulpturerna väcks till liv och kommer till tals under vår dramatiserade vandring!

Skandaler och katastrofer

Linköping har haft många skandaler och katastrofer under århundradena! Ofta talar vi om de mera konstnärliga skandalerna och då menar vi Folke Filbyterstatyn av Carl Milles 1927, altartavlan i Domkyrkan av H Sörensen 1935 samt Östergötlands museums tillkomst och förfasande yttre, 1939.

Till dessa tre skandaler kan vi lägga flertalet katastrofer såsom digerdöden under 1300-talets mitt, Linköpings Blodbad 1600, den stora stadsbranden i januari 1700, koleraepidemin 1711 och det stora bankrånet 1854. För att bara nämna några!

Vi har många fler exempel, så följ med oss på en innehållsrik vandring!

Klicka på bilderna för att se dem i större version.

Back To Top